Programma

Het programma van 31 oktober 2023

09:30 – 10:15 uur

Ontvangst en registratie

Check your assumptions and your coat at the door! Het Leadership in Finance Summit-team wacht je op met verse koffie en iets lekkers. Ontmoet alvast je vakgenoten voordat de opening begint.

10:15 – 11:45 uur

Opening: Check your assumptions at the door!

Puck van Dijk | Praktisch filosoof en trainer
Frank Leeman | Factchecker van FactGurus; BNR
Marco Bosmans | Forensisch Adviseur; Forensicon
Arvid Buit | Leiderschapsexpert; TRUE Leadership
Tom van Dael | CFO; Fox-IT
Jort Verhage | Hofnar; De Hofnar®
Amber Overbosch | CFO Community Manager; Sijthoff Media

Onze (onbewuste) aannames bepalen in hoge mate hoe we situaties inschatten en hoe we besluiten nemen. Maar kloppen die aannames wel? In de wervelende openingsshow geven we je vijf perspectieven om anders naar aannames te kijken. Het masker van je persoonlijkheid, het brein van de forensisch detective, het Socratische vraaggesprek, de blik van de journalist én de waarheid van de Hofnar.

11:45 – 12:45 uur

Lunch

Geniet van de heerlijke lunch, verrijk je contacten, deel ideeën en creëer nieuwe kansen. Samen met collega-finance leaders bouwen we aan een sterker netwerk!

Aangeboden door: BMW

12:45 - 13:15 uur

Fireside chat: Waarom moderniseren van consolidatie loont

Sven Kester | Finance Director Group Control; Hoogwegt
Zaal: Podium 2
Tijd: 12:45 – 13:15 uur

Tijdens deze sessie gaan we in gesprek met Sven Kester (Finance Director Group Control) van Hoogwegt om erachter te komen hoe belangrijk het moderniseren van zijn consolidatie is geweest, en welke winst hij heeft behaald door weg te bewegen van traditionele tools. Succesvolle consolidatie kan vele voordelen opleveren, die aannames moet je als Financial testen: wisselkoersen, boekhoudkundige behandelingen en investeringswaarderingen. De inzet van moderne technologie kan helpen deze aannames te beantwoorden. Hoe heeft Sven deze modernisatie aangepakt? Welke tips heeft hij voor wie nog aan de start staat van dit proces? En wat heeft het Hoogwegt en zijn Finance team opgeleverd?

Gefaciliteerd door: Fluence

Workshop: Strategie in onzekere tijden

Patrick van der Pijl | Oprichter en CEO; Business Models Inc.
Zaal: Podium 3
Tijd: 12:45 – 14:15 uur

In het najaar hou je als CFO je strategie tegen het licht in voorbereiding op het komende jaar. Zijn we op koers? Hoe ver in de toekomst kijken we? Wat zijn onze zekerheden en onzekerheden? Welke aannames maken we in de business en welke kansen zijn er? Hoe gaan we de strategie ontwerpen en uitvoeren? In opvolging van de workshop tijdens CFO Day is Business Models Inc. begonnen met een onderzoek naar Best Practices op het gebied van strategie bij verschillende bedrijven. Zij zien diverse strategie-ontwerpvormen: van excel tot offsite. Welk probleem lost jouw strategie op, hoe relevant is jouw huidige businessmodel en propositie? Ook bespreekt Patrick van der Pijl waar inspiratie en data vandaan komen, welke tools gebruikt kunnen worden en hoe je als CFO de organisatie betrekt.

Gefaciliteerd door: Business Models Inc.

Masterclass: From Assumptions to Valuable Insights

Wim Vaessen | Partner; Expense Reduction Analysts
Zaal: Podium 1
Tijd: 12:45 – 13:15 uur

Heb jij alle bedrijfsuitgaven goed in beeld? Ook die van niet-kernactiviteiten? En slaag je erin om organisatiebreed het beste uit je middelen te halen? Met name bij de ondersteunende diensten is het voor directies en managers een uitdaging om in control te blijven. Meestal is daarvoor ‘gewoon’ te weinig tijd. Bovendien blijkt er vaak te weinig kennis en kunde beschikbaar. De experts van Expense Reduction Analysts (ERA) zetten zich al meer dan 30 jaar in om klanten te helpen hun bedrijfssucces duurzaam te verbeteren. Hoe ze dat doen? Door altijd weer te beginnen met scherpe analyses van alle Kosten en Kansen. Tijdens deze masterclass ontdek je hoe de Spend Analyse & Opportunity Assessment hierin inzicht geeft. Slim, effectief en duurzaam besparen.

Gefaciliteerd door: Expense Reduction Analysts

13:30 - 14:15 uur

Masterclass: De kunst van factchecking in een post-waarheid wereld

Frank Leeman | Factchecker van FactGurus; BNR
Zaal: Podium 1
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

Uitspraken, beloftes en voorspellingen vliegen ons dagelijks om de oren. Wat moeten we nog geloven en hoe kunnen we Fake News en halve waarheden ontmaskeren? Wekelijks gaat FactGuru Frank Leeman op BNR op zoek naar aantoonbare feiten achter een uitspraak met als doel de vraag “klopt dit wel?” te beantwoorden. Zijn methode en aanpak om de onzin van de feiten te scheiden en veronderstelde causaliteit tussen gebeurtenissen te onderzoeken is zeer succesvol. Frank bespreekt in zijn Masterclass welke vragen hij en zijn team van factcheckers stellen en wat jij daar als Finance Leader van kunt leren.

Masterclass: Denken als Socrates: Hoe vragen onze gedachten vormgeven

Puck van Dijk | Praktisch filosoof en trainer
Zaal: Podium 2
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

Finance Leaders zijn gewend heel oplossingsgericht te werken. Hoe kunnen we probleem x oplossen en tegelijkertijd financieel gezond blijven? Doordat het tempo van besluitvorming hoog ligt, worden snel aannames gedaan zonder dat deze echt worden onderzocht.

Tijdsdruk en prestatiedruk belemmeren dikwijls de zoektocht naar de wortel van een probleem.

Puck van Dijk – theatermaker en praktisch filosoof – neemt ons tijdens haar Masterclass mee in de kunst en de kracht van het Socratische denkgesprek, een aanpak die ervoor zorgt dat aannames en oordelen minder in de weg staan van de waarheid. Bezoek de Masterclass en ontdek hoe je gesprekken kunt laten verlopen in een gestructureerde, kritische en gezamenlijk onderzoekende sfeer.

12:45 - 14:15 uur

Rondetafel: De invloed van AI en ML op Finance Transformation

Vincent Wanders | Moderator; Compliant & more
Ed Cremers | VP Product; Billtrust
Zaal: Podium 8
Tijd: 12:45 – 14:15 uur

Artificial Intelligence (AI) wordt tegenwoordig gezien als dé kans om je cashflow een boost te geven, en Machine Learning (ML) als drijvende kracht voor inzichtelijk risicobeheer bij grote financiële gegevens. Tijdens deze sessie ontdekken we de kansen voor jou als CFO.
Je invloed als CFO neemt toe, maar daarmee groeit ook de dringende behoefte aan automatisering. Digitalisering is een essentiële factor om financiële teams in staat te stellen strategische uitdagingen te overwinnen. Billtrust deelt tijdens deze sessie ervaringen en expertise vanuit de praktijk, en verkent van daaruit met jou de mogelijkheden van digitale transformatie dankzij AI & ML. Wat laat jij momenteel liggen? Deze inzichten leveren kostenbesparingen op, en sterker nog: versterken de financiële weerbaarheid van je organisatie.

Gefaciliteerd door: Billtrust

Rondetafel: Technologie als rechterhand: voorbij de aannames

Robin Vogelaar | Customer Strategy; Workday
Peter Soen | Account Executive; Workday
René de Monchy | Content Director Finance; Sijthoff Media
Zaal: Podium 9
Tijd: 12:45 – 14:15 uur

Wanneer uitdagingen zich in hoog tempo opvolgen moet je als CFO ontwikkelen in je rol en bovendien snel anticiperen op veranderingen. Politieke onrust, stijgende inflatie, dreigende recessie, supply chain uitdagingen en gebrek aan vaardigheden: ze vereisen strategisch denken en een hoog aanpassingsvermogen om winstgevend te blijven en waarde toe te voegen aan alle stakeholders. Investeren in digitale transformatie en het omarmen van nieuwe modellen voor personeelsplanning zijn cruciaal in dit succes. Tijdens deze sessie gaan we met elkaar in gesprek over hoe technologie ingezet kan worden om wendbaarheid en groei te realiseren, welke aannames hebben we daarin? En zijn deze (nog) juist?

Gefaciliteerd door: Workday

Rondetafel: Inzicht in CO2-uitstoot: Hoe duurzaam ben je echt?

Leo van de Voort | Waarde-expert en consultant; Fuel for Living Strategies
Chris van Dongen | Commercial Director; Payhawk
Zaal: Podium 10
Tijd: 12:45 – 14:15 uur

Wanneer ben je écht duurzaam? En hoe rapporteer je daarover? Immers, onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zal jouw onderneming binnen de EU over duurzaamheid moeten gaan rapporteren aan de hand van uniforme duurzaamheidsrapporteringsstandaarden: de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze regelgeving is zo omvangrijk dat het al snel ongrijpbaar wordt een goede aanpak te formuleren en het risico op greenwashing te vermijden. Een geleidelijke benadering stelt jou als CFO in staat om concrete stappen te zetten in het meten (en verminderen) van je CO2-voetafdruk. Het duurzaamheidsverslag dient ook digitaal gedeponeerd te worden, dat biedt mogelijkheden voor de optimalisering van datamanagementprocessen en -systemen binnen de onderneming. Zo kunnen softwareleveranciers bijvoorbeeld software ontwikkelen die de verplichte tagging optimaliseert. Bovendien kunnen softwareleveranciers rapportagetools ontwikkelen die automatisch de intern verzamelde data (re)organiseren in het CSRD-publicatieformat en notificatiesystemen inbouwen die aangeven wanneer benodigde informatie ontbreekt. In deze rondetafel gaan we een concrete stap verkennen: het inzichtelijk maken van CO2-uitstoot bij iedere uitgave die je doet.

Gefaciliteerd door: Payhawk

14:15 – 14:45 uur

Pauze

14:45 - 15:30 uur

Masterclass: Het masker van jouw persoonlijkheid

Arvid Buit | Leiderschapsexpert; TRUE Leadership
Zaal: Podium 1
Tijd: 14:45 – 15:30 uur

Mensen zijn tegenwoordig ergens halverwege het leven op zoek naar zichzelf. Dat is hip, en soms broodnodig. Een groot misverstand dat in die zoektocht een rol speelt is dat we niet ‘één ding’ zijn. We zijn een ambivalent vat vol tegenstrijdigheden en hebben onze persoonlijkheid gebouwd met verschillende maskers. De vraag die Executive Coach Arvid Buit ons stelt is: Als je ergens naar kijkt en een mening vormt: ‘Welk masker draag je dan’, of ‘door welke bril kijk je’ als jouw brein met een reactie op de proppen komt? In deze mini-masterclass tekenen we op een A4 het schema van onze persoonlijkheid uit in een poging beter te begrijpen hoe onze maskers ons oordeel beïnvloeden.

Masterclass: Waarheid, Spot en Verlichting

Jort Verhage | Hofnar; De Hofnar®
Zaal: Podium 2
Tijd: 14:45 – 15:30 uur

Koningen hadden in de Middeleeuwen al lang door dat ze vanwege hun machtspositie niet de waarheid kregen te horen. Het volk, de vazallen en hovelingen durfden dat niet – angstig voor de consequenties. Als oplossing was daar de hofnar, vermomd als entertainer, die de koning een spiegel kon voorhouden en voorzag van gevraagd en ongevraagd advies. In deze Masterclass deelt professioneel Hofnar Jort Verhage hoe hij te werk gaat en wat de positieve bijdragen van de Hofnar zijn op de organisatie. Durven jouw medewerkers gangbare aannames uit te dagen en te zeggen waar het op staat? En welke spiegel zou de Hofnar jou voorhouden? Bezoek de Masterclass voor een humorvolle bijeenkomst over eerlijkheid en verbinding.

Masterclass: Het brein van de forensisch detective

Marco Bosmans | Forensisch Adviseur; Forensicon
Zaal: Podium 3
Tijd: 14:45 – 15:30 uur

Regelmatig zorgt forensisch onderzoek voor sluitend bewijs in zaken waarin verder geen of onduidelijke informatie voorhanden is. De wetenschappelijke aanpak van het onderzoek aan bijvoorbeeld wapens en munitie, biologische sporen of de chemische samenstelling van stoffen, kan leiden tot de oplossing van een misdrijf. Maar soms ook juist tot vrijspraak of gerechtelijke dwalingen!

In deze Masterclass neemt forensisch expert Marco Bosmans ons mee in verschillende misdrijven waarin forensisch onderzoek een belangrijke rol heeft gespeeld. Daarbij zijn het voorkomen van tunnelvisie en het voortdurend toetsen van aannames van levensbelang. Wat kan een finance professional leren van de forensisch detective? En zou jij in staat zijn om op basis van onderzoek een schuldvraag te beantwoorden?

15:45 - 16:15 uur

Masterclass: De energiemarkt onder hoogspanning

Daan Bouwman | CFO; Groendus
Zaal: Podium 2
Tijd: 15:45 – 16:15 uur

Groendus’ CFO Daan Bouwman en Matthijs Nijpels (directeur Energiemarktplaats), bespreken de cruciale rol van goed energiemanagement voor het concurrentievermogen. De Groendus Energiemarktplaats biedt een innovatieve peer-to-peer handelsomgeving voor groene stroom, waardoor bedrijven directe, gunstige contracten afsluiten. Nijpels legt tijdens deze masterclass uit hoe dit nieuwe model, in tegenstelling tot traditionele platformen, de markt openstelt voor iedereen. Voor jou als Financiële leider biedt dit directe impact op de bedrijfsfinanciën door de mogelijkheid om duurzame energiekosten te optimaliseren en te stabiliseren. Nijpels benadrukt het strategisch belang voor Financiële leiders om energie-inkoop te transformeren tot een waardevolle kans voor financiële planning en duurzame bedrijfsgroei.

Gefaciliteerd door: Groendus

Masterclass: Data: van aannames naar onderbouwing

Louis de Roo | Data Strategy Leader; E-mergo
Zaal: Podium 1
Tijd: 15:45 – 16:15 uur

Data is voor nagenoeg elk bedrijf onmisbaar. Data helpt ons met het nemen van betere beslissingen, bij het scheiden van feit en fictie, bij het beargumenteren of ontkrachten van ons onderbuikgevoel. Investeren in data loont, maar hoe zorg je dat je met je data ook echt impact maakt? Aan de hand van 7 heldere en eenvoudig toe te passen stappen legt Louis de Roo, Data Strategy Leader bij E-mergo, uit hoe je van dataprojecten een succes maakt en, belangrijker: hoe je data inzet om jouw bedrijf een uniek voordeel te bezorgen. In de sessie gaan we in op de beslissingen die je als CFO moet nemen om je organisatie te leiden in de transitie naar datagedreven werken, welke routes niet of juist wel rendement opleveren, en hoe je zorgt dat je organisatie op basis van data de juiste keuzes kan maken.

Gefaciliteerd door: Finance Factor

14:45 - 16:15 uur

Rondetafel: Challenging Assumptions: De kracht van genAI in retail

Frank van Dorp | Account Executive; AWS
Nelson Galindo | Principal Customer Solutions Manager Retail; AWS
Melle Eijckelhoff | Moderator; Sijthoff Media
Zaal: Podium 5
Tijd: 14:45 – 16:15 uur

Verken de Toekomst van Generative AI (GenAI) voor de Retail! Duik in de rol van GenAI binnen het bredere domein van AI. Ontdek waarom GenAI als een innovatieve kracht wordt beschouwd voor Retail en welke kansen dit biedt voor jouw organisatie. Nelson Galindo, expert Retail bij AWS, geeft concrete praktijkvoorbeelden om je te inspireren bij het ontwikkelen van je eigen strategische benadering voor GenAI. We bespreken de uitdagingen die jouw team en organisatie moeten overwinnen om GenAI’s potentieel volledig te benutten. Het doel van deze sessie is om je richting een volgende stap te bewegen om veilige en betrouwbare GenAI te implementeren waarmee je in staat bent strategisch voordeel te behouden ten opzichte van je concurrenten.

Gefaciliteerd door: AWS

De voertaal tijdens deze rondetafel is Engels

Rondetafel: Excel werkt niet meer

René de Monchy | Content Director Finance; Sijthoff Media
Zaal: Podium 9
Tijd: 14:45 – 16:15 uur

In een tijd van toenemende onzekerheid is het essentieel dat financiële leiders een bredere rol spelen in het bedrijf. xP&A (extended planning) biedt de mogelijkheid om planning en analyse uit te breiden naar alle functies en afdelingen, waardoor je als CFO een holistischer beeld krijgt van de bedrijfsprestaties en zo de besluitvorming verbetert. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de voordelen van xP&A en bespreken hoe het kan bijdragen aan het verminderen van jouw aannames, wat essentieel is in deze onvoorspelbare tijden.

Gefaciliteerd door: Workday Adaptive Planning

Rondetafel: Geloof je eigen gedachten niet; maar wat dan wel?

Martijn Schaap | Leiderschapstrainer / Business Consultant; Martijn Schaap
Zaal: Podium 10
Tijd: 14:45 – 16:15 uur

Hoe doorbreek je de dynamiek waarin ingesleten aannames zichzelf versterken? Martijn Schaap – CEO en trainer Martijnschaap.com – neemt je mee in een aantal tips en best practices over organisaties die succesvol zijn in het doorbreken van ingesleten patronen, zodat jij dat ook kunt bereiken. Hoe kun je als finance leader het doorslaggevende verschil maken door jezelf én je team kritisch te laten kijken naar hun eigen aannames? Aan de hand van Kahneman’s gedachtegoed en voorbeelden laat Martijn zien hoe je vaak minder rationeel handelt dan je denkt. Dit gaat verder dan de conventionele aanpak om bedrijfsprocessen te verbeteren.

Rondetafel: Is jouw pensioen akkoord?

Marianne de Boer | CEO; Aegon Cappital
Folkert Pama | Directeur Pensioenen; a.s.r.
Vincent Wanders | Moderator; Compliant & more
Zaal: Podium 8
Tijd: 14:45 – 16:15 uur

De pensioenovergang biedt voldoende tijd, pensioenregelingen zijn kostbaar en onaantrekkelijk voor nieuwe werknemers, en pensioen is te complex om onder werknemers te benadrukken. Slechts een greep uit de aannames die op dit moment leven rondom het nieuwe pensioenstelsel dat vanaf 2027 ingaat. Eén ding is zeker: we moeten allemaal een keuze gaan maken en als CFO speel je hier een belangrijke rol in. Folkert Pama (Directeur Pensioenen a.s.r.) en Marianne de Boer (CEO Aegon Cappital) nemen je mee in cruciale aspecten als premiestaffel, keuzevrijheid, overgangsrecht en praktische tips.

Gefaciliteerd door: Aegon Cappital

16:30 – 17:15 uur

Masterclass: Assume nothing – expect everything

Brenden Pienaar | Trail Guide; Lowvelt Trails

Brenden Pienaar is een van de best getrainde wilderness trail guides ter wereld en organiseert al negentien jaar voettochten door de Afrikaanse Savanne. Door zijn kennis van ecosystemen en zijn vaardigheden in tracking (spoorzoeken) heeft Brenden de hoogst haalbare Scout-status bereikt. Zijn tochten door de wildernis hebben hem ongekende inzichten gegeven in de wijze waarop de mens focus en bewustzijn kan inzetten om te overleven.

17:15 – 18:00 uur

Borrel

Na een dag vol inspiratie en nieuwe inzichten sluiten we af met een hapje en een drankje.

Aangeboden door: BMW